Ηλιακοί Θερμοσίφωνες

Ηλιακοι Θερμοσιφωνες με σωληνες κενου

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι οι συνηθισμένες ηλιακές συσκευές.Τα φυσικά φαινόμενα στα οποία βασίζεται η λειτουργία ενός ηλιακού θερμοσίφωνα είναι δύο Α) Η αρχή του θερμοσιφώνου για την κυκλοφορία του νερού με απουσία αντλιών και Β) το φαινόμενο του θερμοκηπίου για την θέρμανση του νερού.

Δύο γυάλινοι αεροστεγείς σωλήνες αποτελεί την κατασκευή ενός ηλιακού θερμοσίφωνα με σωλήνες κενού. Για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα ο εξωτερικός σωλήνας είναι φτιαγμένος από βιοπυριτικό γυαλί. Ο εσωτερικός σωλήνας κατασκευάζεται κι αυτός από το ίδιο υλικό αλλά βαμμένος με θερμαποροφητικό υλικό χαμηλής αντανάκλασης. Με την χρήση αυτής της βαφής του εσωτερικού σωλήνα οι ηλιακοί θερμοσίφωνες με σωλήνες κενού καταφέρνουν να μετατρέπουν το 92% της ηλιακής ενέργειας σε θερμική ακόμα και σε συννεφιασμένες μέρες.

O ηλιακός θερμοσίφωνας συλλέγει θερμότητα η οποία μεταφέρεται με φύλλα αλουμινίου σε έναν σωλήνα κατασκευασμένο από χαλκό ο οποίος περιέχει ένα μη τοξικό πτητικό ρευστό. Εξαιτίας της θερμότητας του σωλήνα κενού το ρευστό μετατρέπεται σε ατμό και μεταφέρεται στην πάνω πλευρά του χάλκινου σωλήνα που βρίσκεται μέσα σε εναλλάκτη θερμότητας και ζεσταίνει το νερό.

Ηλιακοί θερμοσίφωνες με σωλήνες κενού - τι θα πρέπει να προσέξετε

Σε κάποιες περιπτώσεις οι υαλοσωλήνες κενού σε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα δεν είναι λειτουργικές ή μπορεί να είναι σπασμένες. Ακόμα όμως και αν δεν είναι σπασμένη μπορεί να μην λειτουργεί σωστά. Ένας τρόπος για να κάνουμε έλεγχο των σωλήνων κενού ενός ηλιακού θερμοσίφωνα είναι να δούμε αν το κάτω μέρος του σωλήνα έχει καθρεφτισμό. Στην περίπτωση που δεν έχει καθρεφτισμό σημαίνει ότι ο σωλήνας κενού δεν λειτουργεί σωστά. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να γίνει αντικατάσταση του προβληματικού σωλήνα.

Ηλιακοί θερμοσίφωνες με σωλήνες κενού πλεονεκτήματα